
Ioga restauratiu
El ioga restauratiu és un ioga suau i terapèutic que té el seu origen en el ioga Iyengar, fundat pel mestre B.K.S. Iyengar i que més tard va popularitzar la seva alumna Judith Hanson Lasater, qui defineix el restauratiu com un estil que se serveix d'accessoris que s'utilitzen com a suports per a crear postures més fàcils i còmodes que promouen la relaxació i la salut. És una pràctica apta per a persones de totes les edats i nivells d'experiència, aportant grans beneficis físics i psicològics al practicant.
El ioga restauratiu adapta les postures de ioga a l'alumne mitjançant els suports. Aquesta és una de les grans diferències, i és que solem adaptar el cos a les asanas de ioga, però en el cas del ioga restauratiu, adaptem la postura segons l'estructura i condició de cada cos. Cada cos és diferent i per això necessitarem suports diferents.

És un estil de ioga que no busca l'acció ni l'estirament. L'objectiu és poder relaxar el cos en profunditat, en asanas o postures de ioga passives i reconstituents, que s'adaptin completament al nostre cos per a trobar el confort i així poder mantenir-se en elles durant un període de temps més llarg, generalment entre 5 i 20 minuts, obtenint tots els seus beneficis sense necessitat d'estressar el cos, sense fer esforç. Per a això s'usen suports com a mantes, coixins, cadira, cinturons… de manera que totes les parts del cos trobin un punt de suport, encara que a vegades també es realitzin algunes variants de asanas una mica més actives o amb algunes seqüències de moviment suau com a escalfament.
Beneficis del ioga restauratiu
Són molts els beneficis del ioga en general i, en concret, el ioga restauratiu treballa directament amb el sistema nerviós parasimpàtic, a través de la relaxació del cos i la respiració conscient, portem a la ment a un estat meditatiu, alleujant l'estrès i desenvolupant calma i pau interior. El ritme accelerat del nostre dia a dia necessita de la lentitud, de la quietud. En el ioga sovint també caiem en el joc de la rapidesa, de la forma, oblidant-nos que és un camí de vida, que requereix paciència, compromís i molta escolta. Practicant a poc a poc, puc sentir molt més l'estat de la meva respiració, puc escoltar el meu cos, aprendre d'ell i puc aplicar-lo després en les classes més dinàmiques. Des del dia que vaig entrar en contacte amb aquesta experiència s'ha convertit en el meu mantra: practicar a poc a poc, em permet crear més espai, més escolta i presència.
El gran benefici del ioga restauratiu és la relaxació profunda. Permetem que el cos vagi afluixant capa per capa, que es lliuri als suports que el sostenen, per a accedir als teixits més profunds, alliberant tensions i estrès. El ioga restauratiu pot resultar tan reparador per al cos com per a la ment, recuperant la nostra energia vital.
Però això no significa que la pràctica restaurativa sigui senzilla. “La quietud de les postures és tot un repte per a la ment. Com més quiets estem, més visible es fa el moviment dels nostres pensaments, i això pot generar-nos incomoditat o nerviosisme al principi. Estem en la cultura del fer i fer més, en la qual saber parar, sense sentir un estirament o acció en el cos ens pot incomodar, portant a la ment a inquietar-se. Per això, avui dia, el ioga restauratiu és una de les pràctiques més necessàries per a contrarestar la sobrecàrrega d'activitat, no sols física, també mental, desconnectant de tants estímuls externs per a connectar amb un mateix».
La relaxació, igual que la meditació o qualsevol asana de ioga, necessita un període d'entrenament. Quan aconseguim gaudir de la relaxació profunda, realment és un regal que fem al nostre cos, ment i esperit. Amb la pràctica de tornar una vegada i una altra al present, a la respiració i les sensacions del cos, donem temps al cos perquè es restauri, que s'autoreguli.
El ioga restauratiu és apte per a totes les persones i molt útil en moments de recuperació o per a gestionar el dolor.